• Collega aan het woord.. Alex van 't Hooft

Collega aan het woord.. Alex van 't Hooft

Alex is manager facilities en verantwoordelijk voor het onderhoud, beheer en de ontwikkeling van zowel het landgoed als onze locatie in Noordwijk. Een functie met een breed spectrum aan taken, zo werkt hij enerzijds mee met de zomerklussen (hij komt zojuist van een steiger af) tot aan bouwoverleg met de directie en het bestuur. Duurzaamheid en ontwikkelingsvraagstukken zijn voor Alex een belangrijke drijfveer in zijn werk. 

Alex werkt al ruim 20 jaar bij de Baak en heeft diverse functies bekleed. Hij begon ooit als hotelmanager bij de Baak Seaside in Noordwijk. Toen ook het landgoed onderdeel werd van de Baak werd Alex ook daar hotelmanager. Vervolgens werd hij projectmanager voor de nieuwbouw op het landgoed, denk aan de Hotelkamers van Eb & Vloed en BlauwGedicht. Toen de nieuwbouw eenmaal voltooid was is hij de functie als manager facilities gaan vervullen.

Ik vraag hem wat meer te vertellen over ons beleid op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Hij vertelt dat wij een maatschappelijke organisatie zijn tot in de genen, dat wij daar een breed draagvlak voor hebben en dat doen door middel van mensen goed te informeren en op te leiden. MVO is voor hem de 4 p’s: people, planet, profit en prosparity. De focus ligt over het algemeen vaak op planet maar bij de Baak wordt er juist ook gefocust op de people kant. Wat dat betreft zijn wij echt een voorloper in onze branche.

Onlangs is het landgoed weer als goud beoordeeld door Green Key. Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist. Green Key focust zich voornamelijk op de planet kant denk aan milieu en klimaat, en de food en beverage kant.

Het stimuleert je als bedrijf om echt goed na te denken over bepaalde issues. Green Key is streng en je moet er voortdurend hard voor blijven werken om het hoogste doel te bereiken. Sinds Green Key verbruiken wij 15% minder water en elektra dan voorheen en is 85% van onze food & beverage biologisch en van lokale leveranciers. Naast de Green Key beschikken wij ook over de Fira Silver certificering.

Duurzaamheid speelt ook in het privéleven van Alex een grote rol. “Ik heb o.a. een energiezuinig huis met zonnepanelen en rijd in een a-label auto. Verder koop ik graag mijn biologische producten bij lokale leveranciers. Practise what you preach.”

Hoe de toekomst eruit gaat zien wat betreft mvo? Voor Alex en Landgoed de Horst is het een doel om te blijven ontwikkelen op duurzaamheid en energie neutraal te worden. Dat is zijn stip op de horizon. Het is daarom erg van belang dat iedereen, zowel collega’s als gasten een steentje bijdragen aan mvo. Hoe je dat kunt bereiken? Het antwoord is gedragsverandering. “Je moet iets bedenken om het leuk te maken om een bijdrage te leveren. Dat kan door gamification, waardoor men op een leuke en positieve manier daarbij stil gaat staan.”