• Expositie Hans Wijninga april-juli 2015

Expositie Hans Wijninga april-juli 2015

Van 10 april tot 10 juli presenteert Landgoed de Horst werk van Wijninga. Hans Wijninga (1965) is beeldend kunstenaar, fotografie zijn medium. De publieke ruimte is de omgeving waarin hij zijn foto's maakt. Zijn voorkeur gaat uit naar gebieden met een hoog abstractieniveau. Hij observeert handelingen van de stedelijke mens in zijn omgeving. Naderhand maakt hij gebruik van digitale middelen om het beeld te optimaliseren.

Daarmee haalt Wijninga details weg of kadert de foto verder uit. Dit om het beeld tot een sluitend geheel te krijgen, om de relatie tussen de verschillende elementen beter tot hun recht te laten komen. Het spel tussen werkelijkheid en de beleving van die werkelijkheid staat daarin centraal. Wijninga is hierbij op zoek naar de essentie van een beeld.

De grijze werken in de tentoonstelling zijn ontstaan uit de behoefte om werk te maken dat zich naar binnen keert en zich afsluit van de toeschouwer. Wijninga wilde zich toeleggen op het oplossend vermogen van het beeld. Om de dingen zo te fotograferen dat het bijna onmogelijk wordt om deze foto's nog te bekijken. Waar ontstaat of verdwijnt het fotografische beeld? Hoe weinig beeld heb je nodig om een ervaring tot stand te brengen?

Eveneens verwijst hij naar een vergrijzende, zich terugtrekkende herinnering, naar een grijs schemergebied, een grijs verleden dat vergeten raakt, dat gewoonweg niet meer bestaat. Of een zich langzaam maar zeker uitstrekkend gebied waarin alles langzaam vervaagt en opgeslokt raakt. Schuilt in dat verdwijnen, al verdwenen zijn, iets melancholieks? Want tegelijkertijd zijn de foto's glanzend, fonkelend – er lichten herinneringen uit op die er zich evenzeer in terugtrekken en verschuilen.
- Daan van Speybroeck

info@hanswijninga.nl