• Het belang van vitaliteit bij presteren

Het belang van vitaliteit bij presteren

Op de werkvloer draait het net zoals in de topsport om presteren. Waar een succesvolle topsporter niet alleen denkt aan het winnen van een wedstrijd, maar ook bezig is met onder andere de voorbereiding en omgeving, gebeurt dat in het bedrijfsleven vaak niet. En juist andere factoren dan alleen het presteren zijn zo van belang.

Presteren op de werkvloer en daar uw uiterste best voor doen is natuurlijk goed, echter hoe zorgt u ervoor dat u niet in een burn-out belandt? Zoals ik al aangaf zorgen een aantal factoren ervoor dat een succesvolle topsporter optimaal presteert maar tegelijkertijd ook de energie heeft en plezier beleeft in hetgeen wat hij/zij doet. Deze topsporter is vitaal. Helaas zijn er ook voldoende topsporters met een burn-out, omdat ook bij hen alleen gefocust werd op de prestatie en niet zo zeer op plezier en essentiële “randzaken”.

Vaak hoort bij presteren het beeld van succesvol zijn. Topsporters worden vaak succesvol genoemd en daarom ook als voorbeeld gezien. Maar wanneer is iemand succesvol? Naar mijn idee is iemand succesvol wanneer iemand o.a. goed in zijn of haar vel zit, doelen worden behaald en deze steeds worden bijgesteld, tegen struikelblokken wordt aangelopen maar zich er toch steeds doorheen slaat. Maar vooral wanneer iemand gelukkig is met zijn/haar identiteit, beweegredenen en omgeving.

En zo zie ik topsporters, zij hebben een passie voor hun sport, lopen tegen blessures aan, maar gaan toch door, creëren een winning team om zich heen en blijven hun doelen bijstellen. Hoe zorgt u er voor dat u zowel optimaal presteert op de werkvloer maar tegelijkertijd ook plezier beleeft in uw werk? Het sleutelwoord is vitaliteit. Een vitaal leven kan bereikt worden door veel verschillende aspecten. Maar welke aspecten zijn belangrijk voor topsporters en hoe kunnen wij van hen leren? Kortom hoe zorgt u voor vitaliteit in uw leven, waardoor u zowel kunt presteren als genieten?

Verbinding
Topsporters hebben een talent voor wat zij doen en creëren er een passie voor. Kom in verbinding met uw eigen kwaliteiten, ontdek uw talent en creativiteit. Ontdek wat u echt leuk vindt en u zult merken dat presteren niet zo zeer een moetje is, maar gebeurt omdat het goed voelt. Richt uzelf op groei, waar wilt u staan over vijf jaar en hoe wilt u dit bereiken? Wat is het gevoel wat daarbij op komt?

Omgeving
Creëer uw eigen winning team om u heen, zowel op werk als thuis. Mensen die je stimuleren om het optimale uit jezelf te halen, waar je jezelf durft te zijn en waarbij er wordt gericht op ontwikkeling en groei. Maar denk ook aan een omgeving die gebaseerd is op de natuur. Vaak buiten zijn doet goed en levert energie op.

Voeding
Topsporters stellen hun voeding zo af dat zij optimaal kunnen presteren. Hoewel u niet perse fysiek wil presteren, is het wel van belang dat u mentaal goed kunt presteren. En laat daar voeding nou direct invloed op hebben. Kies dus voor gezonde en uitgebalanceerde voeding.

Rust
Het nemen van rust is van essentieel belang wanneer u optimaal wilt blijven presteren. Daarbij kunnen wij denken aan meerdere vormen van rust. Vaak is op de bank ploffen en het kijken van tv niet zozeer rust. Uw hersenen blijven namelijk actief. Niet dat dat erg is maar probeer er voor te zorgen dat u dan ook andere vormen van rust neemt. Denk aan ontspanning door middel van het samenzijn met vrienden. Maar vergeet vooral slaap niet. Voldoende slaap is erg van belang.


Cheyenne Seraus