• Hoe onze hersenen tijdens een boswandeling veranderen

Hoe onze hersenen tijdens een boswandeling veranderen

Wandelen in de natuur zorgt niet alleen voor een gevoel van rust en vrede, maar verminderd ook malende gedachtestromen. Uit een onderzoek dat recent werd gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences bleek dat het doorbrengen van tijd in de natuur voor minder obsessieve en negatieve gedachten zorgt.

Tijdens dit onderzoek vergeleken onderzoekers de gedachten van deelnemers die door de natuur wandelden en van deelnemers die door een stad wandelden. Hieruit bleek dat de deelnemers die 90 minuten door de natuur hadden gewandeld, aanzienlijk minder last hadden van malende gedachten ten opzichte van de deelnemers die door de stad hadden gewandeld; bij hen was geen verandering zichtbaar met betrekking tot de malende gedachten. Daarnaast was de neurale activiteit in de subgenuale prefrontale cortex verminderd bij de deelnemers die in de natuur hebben gewandeld. Dit is een deel van de hersenen dat in verband wordt gebracht met psychische aandoeningen.

Onderzoekers merkten op dat de toegenomen verstedelijking nauw in verband staat met een verhoogd aantal psychische aandoeningen, zoals depressies. Om deze reden is het belangrijk om de stad regelmatig te ontvluchten en meer tijd door te brengen in de natuur.

Wil jij ook graag meer tijd doorbrengen in de natuur? Boek dan eens een kamer op Landgoed de Horst, waar je kunt genieten van de mooie natuur op ons landgoed en heerlijk kunt wandelen in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug.