• In gesprek met Sebastiaan Koolhoven van Lonesome Orchestra

In gesprek met Sebastiaan Koolhoven van Lonesome Orchestra

Gesprek  tussen Sebastiaan Koolhoven en Eveline Roskott.

In een interview met componist/arrangeur Sebastiaan Koolhoven (die samen met pianist Ton Snijders het LONESOME ORCHESTRA vormt) vroeg ik Koolhoven wat het publiek zou kunnen leren van een productie zoals ODE TO A DREAM. Hij nam even de tijd om mij zorgvuldig en weloverwogen te antwoorden.
Wat kan je leren van de  productie Ode to a dream en van het ontwikkelen van Lonesome Orchestra ?

Allereerst , wat is Lonesome Orchestra?
Lonesome Orchestra (L.O.)  is een samenwerkingsverband tussen pianist/componist Ton Snijders en componist arrangeur Sebastiaan Koolhoven. De cd Ode to a dream is een eerste cd productie van L.O. Een van de belangrijkste pijlers van deze samenwerking is een gemeenschappelijk doel. Het gemeenschappelijke doel is , het verwezenlijken en een podium geven aan composities die we ieder schreven en waarvan we vinden dat die in ieder geval zo goed mogelijk vastgelegd moeten worden en een weg dienen te vinden naar een groter publiek. Een belangrijke pijler van deze samenwerking is het elkaar ruimte geven en op een respectvolle en positieve manier bekritiseren om zo het gemeenschappelijke doel zo goed mogelijk vorm te geven. Componisten zijn bij uitstek individualisten en zeer eigenwijs dus om tot een dergelijke samenwerking te komen is veel nodig. Allereerst is dat vertrouwen, vertrouwen komt te voet en gaat te paard, m.a.w. vertrouwen is iets wat met de tijd langzaam ontstaat. Als er vertrouwen is kan men zich kwetsbaar opstellen en zal men niet bang zijn om fouten te maken. Dit laatste is mijn inziens onontbeerlijk voor creatieve processen, een belangrijk onderdeel daarvan is
ruimte te scheppen voor nieuwe wegen, experimenten en dus ook fouten. Slechts die leiden vaak naar nieuwe ontwikkelingen, nieuwe ontwikkelingen die je eerder niet zomaar zou kunnen bedenken.

De grote les is dus, als men een krachtig gemeenschappelijk doel heeft ,waarvan een ieder werkelijk overtuigd is, dan kan een sfeer van vertrouwen makkelijker ontstaan. Dit heeft weer tot gevolg dat men zijn ‘ego’ uiteindelijk kan ontstijgen door in een sfeer van vertrouwen en veiligheid tot vernieuwende creatieve processen te komen. En deze vernieuwende creatieve processen kunnen uiteindelijk het gemeenschappelijk doel naar een ‘hoger’ plan tillen. Samenwerking van verschillende individuen zoals Koolhoven en Snijders heeft geleid tot de muziekproductie ODE TO A DREAM waarin hun beider stijlen in de composities niet van elkaar te onderscheiden zijn. Versmolten als in synergie. Als theaterprogrammeur/producent  kwam ikzelf na de workshop van Judith Becker tijdens het event Something Special tot de volgende conclusie. Het programmeren van ODE is een goed voorbeeld van wat Judith Becker tijdens Something Special in de workshop Managing Happiness bedoelde als tool om positieve verbindingen tussen mensen te creëren.

Toelichting: de componisten hebben in 2013 vrijwillig meegewerkt aan een grote benefietproductie waarvan ik initiatiefnemer was. (Oncofonie, symfonie voor je leven in Koninklijk Theater Carré).
Door het Lonesome Orchestra als tegenprestatie te programmeren in Theater Maitland ontstaat groei in onze gezamenlijke creatieve productie uitgaande van het type mens dat ik graag ben of wil zijn: de positieve inruiler!

Naar de voorstelling.