• LIESBETH LIST: Authentiek zijn schenkt duurzaamheid

LIESBETH LIST: Authentiek zijn schenkt duurzaamheid

Het is uitermate bijzonder om een stem die je al vanaf je jeugd kent ineens door de telefoon te horen. Ook al is het telefonisch, het is een eer haar te mogen interviewen.

Mevrouw List, ("Zeg maar Liesbeth, hoor"...maar dat lukt mij niet... ) hoe gaat u om met stress of druk voor een voorstelling, bijvoorbeeld door critici of de verwachtingen van het publiek?
“Geen idee hoe ik daarmee om zou moeten gaan, want het overkomt mij nooit. Ik doe mijn ding en ik zit er niet mee wat een ander daarvan denkt. Ik redeneer zo dat een ander niet naar mij komt kijken, wanneer hij of zij niet in mij geïnteresseerd is. Critici komen niet, waarom zouden zij, en dit is mijn vak, mijn hobby, mijn leven. Wat een ander daarvan vindt? Daar sta ik boven.”

Maar stel dat u wèl in een dergelijke situatie terecht zou komen. Hoe zou u daar dan mee om gaan en heeft u misschien een paar tips?
“Ik denk dat je vooral altijd jezelf moet zijn. Wees jezelf. Authentiek. Blijf geloofwaardig. Als je in mijn beroep bang bent voor publiek of voor de afwijzing, zoek dan wat anders, want dan past het vak gewoon niet bij jou en gaat het meteen mis. Je moet er helemaal achterstaan, anders lukt het niet. Wat ik doe is dit. Ik klim in mijn tekst en ik word degene over wie ik het heb. Als een tekst gaat over een ziek mens, dan voel ik me ziek, ik leef mij in, ik ben wat ik doe, wat ik zing, volkomen authentiek. Ik zing alleen de woorden waarvan ik denk dat ze waar zijn. Dan pas kun je iets overbrengen. Dan pas ben je geloofwaardig. Ik sta helemaal achter mijn tekst. Het is alleen maar genieten. Mijn werk is mijn hobby en is mijn levenshouding geworden.”

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?
“Ik haal mijn inspiratie uit het onderwerp en ik moet achter het onderwerp en de teksten kunnen staan. Dat heeft Ramses Shaffy mij duidelijk laten zien. Ramses zong uit zijn eigen hart. Blijf jezelf was zijn boodschap. Ik zat vroeger eerst op de Modevakschool. Daarna ben ik pas gaan zingen. Toen pas werd ik mijzelf. Mijn werk is mijn hobby en geeft mij inspiratie. Gaat het over Piaf, dan ben ik Piaf. Dan kruip ik helemaal in die rol, in die vrouw, in haar leven en word ik ook echt Edith Piaf. En zoiets lukt alleen als je daar een eigen authenciteit in herkent. Dat is mij altijd nog gelukt en misschien ook wel omdat ik nooit voor het geld heb hoeven te zingen. Ik geef nu eenmaal niet veel uit.”

Is leven en werken een vorm van leren?
“Het enige wat mensen zouden moeten leren is dat je van het leven moet houden, dan is er eigenlijk geen enkel probleem. Ik hou van het leven.”
Ik sluit af en bedank Liesbeth List voor dit prettige gesprek. Haar boodschap is, ‘blijf dichtbij jezelf, blijf authentiek, alleen dàn kun je het volhouden en slagen in de dingen die je doet.’

Door Eveline Roskott, directeur en eigenaar van Amanti d'Arti Productions en deels verantwoordelijk voor de programmering van Theater Maitland.

Kom ook: 13 december Voorstelling TANDEM in Theater Maitland in Driebergen
(Liesbeth List, Annemarie Oster en Ton Snijders-piano)