• Portretten van Valerie Granberg

Portretten van Valerie Granberg

Kunst wordt op Landgoed de Horst met wisselende exposities ingezet als bron van inspiratie. Waarom kunst? Kunst als instrument voor zingeving, om discussie los te maken, dilemma's te tonen en ambivalenties aan het licht te brengen. Kunst is ’noodzakelijk’. Je wordt er geen beter maar wel een rijker mens van. Het is belangrijk voor het geestelijk welzijn omdat het mensen samenbrengt. Kunst is een soort veiligheidsklep, het biedt een kaart van verwarring. Het traint je in The art of being difficult, het verkeren in onzekerheid en ingewikkeldheid. Het kan antwoorden geven hoe om te gaan met een werkelijkheid waarvan de complexiteit even wonderbaarlijk als huiveringwekkend is.

Vanaf heden tot 9 december 2015 zijn de werken van Valerie Granberg te bewonderen op het landgoed.

In het boek Diner Pensant portretteert filosoof en fotograaf Valerie Granberg 35 bekende Nederlandse en Vlaamse denkers met hun lievelingsmaaltijd. We treffen de denkers in opmerkelijke poses; omringd door rode pepers, watertandend wachtend op een bordje pap met bessensap of met een vinger in de humus. De filosofen blijken herkauwers. In korte essays leggen ze uit waarom ze eten wat ze eten. Kookliefhebbers treffen de recepten van hun maaltijden. Denkend over eten aten de denkers. Of denken denkers juist niet zoveel tijdens hun maaltijd? Is dat misschien het enige moment op de dag dat ze denken met hun (onder)buik? Maar stel, er zou toch een moment van overpeinzing aan de maaltijd vooraf gaan, wat zou iemand dan belemmeren om van het ene juist niet te eten en van het andere weer teveel? Wat wil je laten zien met wat je eet of wat liever niet? Denkend over eten, zie je wellicht een toekomst waarin mensen mensen eten, want waarom zou je dat laten als sommigen kilo’s kwijt willen? Overbodig troostvoer, verslonden uit een nostalgisch verlangen naar vervlogen tijden. Of zullen we eerder als reactie op de overmaat teruggaan naar een calvinistische soberheid, gelegen op een bedje van oude krant? En wanneer komt er aandacht voor het lijden van de vegetarier die omringd door een carnivorenclan, noodgedwongen de speekselafstotende droogheid van de groenteburger verkiest?

Met portretten en bijdragen van Tinneke Beekman, Jean Paul van Bendegem, Sunny Bergman, René ten Bos, Maarten Doorman, Jan Drost, Erno Eskens, Stine Jensen, René Gude, Bas Haring, Leon Heuts, Marli Huijer, Ivana Ivkovic, Bert Keizer, Eva-Anne LeCoultre, Jannah Loontjes, Frank en Maarten Meester, Martijn Meijer, Henk Oosterling, Daan Roovers, Simone van Saarloos, Coen Simon en vele anderen.
 
Valerie Granberg studeerde schilderkunst en grafiek aan de HKU. Ze behaalde haar propedeuse kunstgeschiedenis en studeerde in 2007 cum laude af in de filosofie. Tijdens haar studie begon ze met fotograferen en het maken van korte films. Sinds 2007 werkt ze als fotograaf, schrijver en filmmaker. Op het moment werkt ze aan het filosofische fotoproject Zwart-wit-denken voor dummies

De werken van Valerie zijn te bewonderen in gebouw Banning.

http://valeriegranberg.tumblr.com/