• Tekeningen en schilderijen van Anne van As

Tekeningen en schilderijen van Anne van As

Vanaf heden zijn de werken van Anne van As te bewonderen op het landgoed. Anne van As maakt schilderijen en tekeningen. De natuur is haar onderwerp: uitgestrekte vlakten, bergketens, planten, bloemen en dieren. De menselijke activiteit is spaarzaam zichtbaar, de mens zelf ontbreekt. De stedelijke omgeving wordt gemeden. De immense grootsheid van machtige bergketens, polaire vlakten en glad afgestreken peilloze meren, worden op minuscuul formaat (ca 6 x 8 cm) weergegeven. Het contrast tussen het afgebeelde en het formaat is ongewoon en toch is de kracht en de macht van de overweldigende natuur voelbaar.

De in serie opgehangen miniaturen lijken stills uit een film opgenomen met een camera die langs eindeloze vlakten, grote hoogtes en spiegelend water scheert. Over alle werken, ook die van bergbloemen als edelweiss en anemoon, ligt een waas. Die film is de herinnering van de kunstenaar en van de mens in het algemeen. De waas benadrukt het vergane moment, de ooit beleefde ervaring, de ongrijpbaarheid van herbeleven. Het verleent de beelden iets onheilspellend, maar het is vooral een zekere melancholie die resteert.

De tekeningen zijn zwart-wit portretten van allerlei dieren. Zoals er over de schilderijen een waas ligt, zo dragen alle dieren een masker. Een masker verhult de identiteit van de drager. Een gemaskerde wil zich niet bloot geven. Wil het dier zijn eigen raadsel niet prijsgeven, ontsnappen aan het oog van de jager? - Will Lutz 2014

De publicatie Anne van As Wilderness verscheen in 2014 bij uitgeverij Lecturis, deze is te koop bij de receptie van het landhuis.

De werken van Anne van Ass hangen in gebouw Banning bij het restaurant en in het Landhuis in leerruimte antichambre.